Странице

недеља, 30. август 2015.

Čišćenje i održavanje PVC stolarije

O kvalitetu i ekonomičnosti PVC i ALU stolarije mnogo je toga rečeno, i znamo već koje su njene osnovne prednosti:
  • odličan odnos cena/kvalitet
  • brza ugradnja
  • energetski efikasna
  • laka za održavanje
  • dugotrajna

Međutim, da biste od svojih PVC prozora zaista dobili maksimum, morate ih i tretirati na pravi način. Kao i kod automobila, ako kupite dva identična modela, i jednom obezbedite garažu, a drugom ne, jasno je koji će posle deset godina biti u boljem stanju.

Za PVC prozore i vrata važi pravilo da vam je za održavanje dovoljna meka krpa i topla voda. Ali nije na odmet da otkrijete i još poneki trik, kako bi vaši prozori što duže ostali lepi i sjajni.


Koliko često treba prati prozore


Ovo najpre zavisi od vaših želja i potreba. Ali svakako nije isto ako živite u nekom mirnom kraju, u prometnoj ulici ili u blizini gradilišta. Prozori se ne prljaju istim tempom. 
U nekim kućama pranje prozora je obavezno jednom nedeljno, a kod drugih nekoliko puta godišnje.
Spuštanje roletni kada pada kiša može delimično da pruži zaštitu od brzog prljanja.




Redosled je bitan


Pranje prozora uvek započnite od najprljavijih površina. Obično su to štokovi i sam okvir prozora. Ako na njima ima mnogo prašine, možete ih najpre usisati. Počnite tako što ćete sredstvo za pranje prozora i malo deterdženta rastvoriti u toploj vodi. Ako su prozori mnogo zaprljani, dodajte kašiku ili dve sirćeta, moglo bi da pomogne.

Zatim natopite sunđer, i istrljate prozor. Počnite od ćoškova i ivica, prema sredini prozora. Za prozore nestandardnog oblika, koji imaju nepristupačne delove, možete da iskoristite i staru četkicu za zube.



Nakon sapunjanja, uzmite brisač za prozore sa drškom, i njime obrišite sapunicu. Staklo posušite čistom krpom, a možete koristiti i stare novine. Samo imajte u vidu da nisu sve novine istog kvaliteta i nekoriste istu boju za štampu, pa vam se može desiti da ostave tamne tragove.


Kada je pranje prozora komplikovano?


PVC prozori mogu se otvarati na više načina. Ako živite visoko, nemate terasu, i prozori se otvaraju ka spolja, zaista može da bude problematično da pristupite svim njihovim površinama.
Takođe, ako se deo prozora ne otvara, ili otvara samo na kant, pranje spoljne površine može da bude težak zadatak. Čak i pranje unutrašnje strane, ako je na visini koju je teško dohvatiti.

U tom slučaju morate da nabavite i dobre, stabilne merdevine,kako biste imali pristup svim površinama. Nekada je nemonovno da se spoljna stakla peru sa vanjske strane, pomoću merdevina, što zaista može da zakomplikuje održavanje.



U tom slučaju, razmislite o opciji da povremeno angažujete profesionalce da to obave umesto vas. Firme koje se bave održavanjem prostorija (kancelarija, poslovnih prostora, kuća...) imaju profesionalnu opremu i radnike obučene da posao odrade brzo i dobro. Jedno do dva profesionalna pranja godišnje trebalo bi da budu sasvim dovoljna.




Mali saveti


  1. Nemojte prati prozore po vrelom letnjem danu. Od visoke temperature tečnost brzo isparava, pa će vam ostati mrlje po staklu. Oblačni dani su bolji za ovaj posao.
  2. Ako umesto brisača za prozore koristite krpe, operite prvo unutrašnje staklo, pa zatim spoljašnje. Spolja su prozori prljaviji zbog prašine i izduvnih gasova, pa se može desiti da vam krpa bude mnogo zaprljana.
  3. Jednu stranu prozorskog stakla sušite vertikalnim potezima odozgo na dole, a drugu strani horizontalnim potezima sa jedne strane na drugu. Ako ostanu tragovi, lakše ćete uočiti na kojoj strani stakla se nalaze.

2 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Prilikom pranja stakla jaka sredstva za čišćenje stakla mogu da prouzrokuju pojavu žutila na profilima. Prilikom nanošenja sredstva i brisanja stakala, treba obratiti pažnju da sredstvo ne dođe u dodir sa profilima.Prilikom čišćenja stakala treba koristi što više vode, sa vrlo malim primesama sredstava za čišćenje.

    ОдговориИзбриши