Странице

понедељак, 16. март 2015.

PVC i ALU žaluzine


Žaluzine predstavljaju, pored roletni i zavesa jedan od efikasnih sistema za zaštitu od sunca. S obzirom da su se materijali i načini izrade prozora i vrata vremenom usavršili, tako je i sa žaluzinama koje su često prateći deo prozora, ali i balkonskih vrata,  koje svojom velikom staklenom površinom propuštaju značajnu količinu dnevne svetlosti, pa samim tim žaluzine na njima su u letnjem periodu i više nego dobrodošle.

Ukoliko ste planirali da zamenite dostrajalu stolariju, nije loše da kada već to radite ugradite na svoje prozore žaluzine. Najčešći tip prozora koji se postavlja jesu PVC prozori, zatim su tu aluminijumski (ALU) prozori i kombinacija aluminijum-drvo. Na našem tržištu možete na prozore takođe postaviti PVC ili ALU žaluzine.


U zavisnosti od samog sistema pomeranja, žaluzine mogu biti:
  • klizne žaluzine, kada žaluzina klizi po šini
  • vertikalno pomične žaluzine sa elektišnim motor ili sa ručnim pomeranjem i
  • okretne žaluzine sa montažom pomoću šarki.

U zavisnosti od statičnosti lamela, žaluzine se javljaju u vidu:
  •  fiksne žaluzine i
  •  žaluzine sa pomičnim lamelama.

U odnosu na dimenzije lamela, žaluzine mogu biti sa:
  • tanjom lamelom i
  • debljom lamelom.

Mogu se proizvoditi u različitim dimenzijama i bojama. Takođe, izrađuju se i kao standardne ili sa povećanim protivprovalnim stepenom, sve u  zavisnosti od zahteva kupaca.



Odražavanje i čišćenje žaluzina

Najčešći našin čišćenja žaluzina je čišćenje pomoću tanje krpe, najbilje od mikrofibera, mlake vode i malo neagresivne tečnosti za čišćenje.

Takođe, čišćenje je moguće pomoću mlaza vode. Neki smatraju da ovaj drugi metod nije pogodan iz razloga što bi se mogle oštetiti letvice žaluzina i time dovelo do oštećenja. S obtirom da su materijali kao što su PVC i aluminijum mnogo otporniji i čvršći, budite vrlo oprezni kada to radite, a kada svoje žaluzine istuširajte mlakom vodom, biće vam takođe potrebna i tečnost za pranje, nakon toga isperite ih i ostavite da se osuše. Takvo sušenje je moguće u letnjem periodu, a u ostalim mesecima praktikuje se da se preostala voda od ispiranja pokupi suvom krpom.



 Nekoliko korisnih saveta:

Kao i kod pranja stolarije, savet je da se prvo uklone gornje naslage nečistoće koje su četo i najzahtevnije za čišćenje. One su nastale od naslaga prljavštine, prašine i čestica iz spoljašnje sredine, kao i onih koje smo sami „proizveli“ kuvanjem, podizanjem prašine u vlastitom domu, spuštanjem i podizanjem žaluzina prljavim rukama i sl.

Koristite neabrazivne krpe ili sunđere i blaga sredstva za čišćenje kako ne biste oštetili površinski sloj žalizine.

Ako u toku čišćenja naiđete na skorelu mrlju najčešće prouzrokovanu masnoćom, možete u kofu sa vodom i tešnošću za pranje dodati i kašičicu sode bikarbone, koja će pomoći da se neželjena masnoća lakše ukloni.

S obzirom da prašina privlači prljavštinu, a na sve stvari pada prašina, pa i na žaluzine, savet je da kada nedeljno čistite kuću, dok usisavate usisivačem „prođete“ između letvica žaluzina kako bi uklonili čestice porašine koje u kombimaciji sa drugim nečistoćama mogu dovesti do promene boje samih letvica ukoliko se duži vremenski period ne čiste.


Zaključak:

Lepe zaluzine mogu ukrasiti vaše prozore i balkonska vrata, mogu lepo izgledati kada se gledaju i spolja i iznutra, a višestruko su korisne zbog zašitite od sunca, vetra, pračine iz spoljne sredine, a pored dobre termoizolacijske sposobnosti PVC i ALU prozora, one još više doprinose zaštiti od spoljnog ulaska hladnog ili pretoplog vazduha.


3 коментара:

  1. Roletene i zaluzine su korisne i kao zastita od sunca preko leta, i kao dodatna izolacija zimi. Mogu da budu i lep detalj u vasem domu, danas ih ima od raznih materijala, u bojama koje se mogu uklopiti u svaki prostor.

    ОдговориИзбриши
  2. Kod roletni, posebno aluminijumskih roletni veoma je važno da i kutije budu termički izolovane, a najčešće se nalaze na spoljnoj strani prozora. Tako će se dopiti termo efikasan i kompaktan proizvod koji će pridoneti manjim računima za grejanje.

    ОдговориИзбриши