Странице

четвртак, 6. новембар 2014.

Roletne

Roletne


Klima na Balkanu, pa i u Srbiji, je sve samo ne idilična i konstantna. Veoma promenljiva i oscilirajuća od debelog minusa do često neizdrživog plusa. Da bi smo dodatno prilagodili naše objekte ovim temperaturnim kolebanjima potrebno je da ih posebno zaštitimo i opremimo roletnama, bilo u fazi izrade ili naknadnom ugradnjom.
Sam proces ugradnje roletni, tj. montiranja je brz i jednostavan, za stručna lica naravno.

  • Da ne preteramo, roletne ne daju 100% zaštitu od sunca, ali ipak nas značajno štite od njega.
  • Takođe, ni zimi one ne daju savršenu termoizolaciju, ali joj doprinose nekim delom i vrše određenu uštedu energije. 
  • One su i naša zaštita od spoljne buke, ali i ponekad zaštita naše intime. 
  • Po pitanju zaštite od pogleda spolja, kao neka vrsta zaklona, one su jedne od najstarijih i najprostranjenijih elemenata.

Njihovom ugradnjom naša kuća, stan ili poslovni objekat se dodatno štiti od spoljnjih faktora (vetar, sunce, kiša, sneg, hladnoća i toplota), ali i paralelno se od ovih negativnih uticaja spolja štiti i pvc stolarija ili alu stolarija. Najčešće se postavljaju sa spoljne strane prozora i vrata.
Čak i u umerenijim klimatskim sredinama, gde one ne bi bile neophodne, vlasnici ih postavljaju iz estetskih razloga.


Od čega se prave roletne 


Prilikom izrade roletni koristi se PVC materijal, dakle plastika ili aluminijum, a već smo savladali lekcije o ovim materijalima, kao i o tome da se ovi materijali vrlo jednostavno i rentabilno održavaju.
Danas su dostupne u najrazličitijim oblicima i paletama boja. Za one koji ne žele da budu zavisnici od klima uređaja, roletne ponekad mogu da budu zamena klima uređajima, čineći uslove boravka veoma ugodnim, prirodnijim i samim tim zdravijim.

Plastične ili aluminijumske roletne 


Jedan od bitnih faktora popularnosti pvc stolarije je cena. Tako je i cena plastičnih roletni niža ako se poredi sa aluminijumskim roletnama, ali pvc nije preporučljiv za velike otvore (za zatvaranje terasa se koriste isključivo aluminijumske roletne), i što je posebno važno, ovaj materijal ne bi trebalo birati ako su roletne na neprestano izložene sunčevoj svetlosti. Još jedna lošija strana plastičnih roletni je da njihov vek trajanja kraći u odnosu na aluminijumske, tako da i o tom faktoru treba razmišljati prilikom njihove ugradnje.



Kod alu roletni postoje lamelice, koje u sebi sadrže je poliuretan, čime se postiže visok stepen izolacije.
Kutije za roletne su spoljne ili unutrašnje, su sve češće sa ugrađenim elektromotorom sa daljinskim, ili sa klasičnim zidni prekidačem.



Poseban deo, vođice služi kako bi roletne klizile naviše ili naniže,  gore – dole a one mogu biti fiksirane ili sa makazama koje podpomažu izbacivanje na spolja. Aluminijumske roletne se mogu ugraditi i sa vođicama od istog materijala čime postaju kompletno aluminjiumske. Kod ovog tipa ne postoji opcija za izbacivanje vođica, i one su tada sve u boji roletni, fiksirane i plastificirane.
Vizuelno, nije teško da se roletne sastoje od letvica. Poliuretan kao njihov sastavni elemenat, čini ove proizvode veoma efikasnim u pogledu zvučne i toplotne izolacije. Zastore aluminijumskih roletni možete naći u različitim bojama, od kojih su najčešće bela, braon, siva, mahagoni i plava.

Roletne ili venecijaneri


Kao i roletne i venecijaneri su veoma prilagodljivi svakoj veličini prozora. Mogu se nabaviti u veoma širokoj lepezi boja, dezena, i pristupačnim cenama. Ipak, njihova prevashodna namena se ogleda u kontroli količine svetlosti koju želite u prostoriji i samo delimično zaštiti od hladnoće ili toplote. Na taj način štite enterijer tj. stvari od preterane izloženosti spolja, na primer zaštita nameštaja od sunčevog zračenja. Održavanje venecijanera je zahtevnije od održavanje roletni.

Održavanje roletni

Ne preporučujemo agresivna sredstva za pranje roletni jer ona zbog svoje prirode mogu da ih oštete. Sasvim je dovoljna meka krpa, sunđer, mlaka voda i smao po potrebi blagi deterdžent. Naravno, malo fizičke aktivnosti neće da škodi.

Umesto zaključka

Poslednjih godina energetska efikasnost je veoma aktuelna tema, i ona se mora ozbiljno uzeti u obzir prilikom izgradnje, lai i dodatnog opremanaj kuće, stana ili kancelarije. Opšte mesto i ono što niko neće osporiti je da roletne čine prostor lepšim i da ga oplemenjuju ga na svoj način. Naravno, znajući da su roletne ujedno i energetiske efikasne, da nas štite od raznhi spoljnih uticaja, njihova ugradnja se ne dovodi u pitanje.

Firme koje se bave prodajom i ugradnjom roletni najčešće daju garancije na 24 meseca. Sa njima se možete dogovoriti i o količinskom popustu. Obračunska mera za roletne (kao i za komarnike) je 1m2.







9 коментара:

  1. Kad je izbor roletne ili venecijaneri moj izbor su roletne.postize se veca energetska efikasnost,stite prozore od toplote,vetra i grada a lakse se odrzavaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne bih pridavao neku odlucujucu ulogu kod roletni u vezi energetske efikasnosti. Uticu svakako, ali u minimalnim kolicinama

      Избриши
  2. Sa venecijanerima imam lose iskustvo, a roletne kao i zavese su mi neizostavne kada pomislim na stolariju u svom domu. Vrlo su prakticne, lako se odrzavaju i imaju visestruku namenu.

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Venecijaneri su smrt za odrzavanje, stite jedino od sunca i radoznalih pogleda. Roletne daju bolju izolaciju, ne samo od toplote i svetlosti, nego i od buke. Za one na nizim spratovima nezamenljive su kad se ide na duzi put - obavezno ih spustite do kraja, i ne mislite da li ce neko slucajno ili namerno da razbije prozor.

    ОдговориИзбриши
  5. Ne razumem, kako to da PVC roletne ne treba birati ukoliko ce biti "izlozene suncevoj svetlosti" a PVC prozori mogu biti, iako je rec o poptuno istom materijalu? Vas citat: "..što je posebno važno, ovaj materijal ne bi trebalo birati ako su roletne neprestano izložene sunčevoj svetlosti."

    ОдговориИзбриши
  6. Kako DA iscistam roletna na fikcen PVC prozor koj ne se otvora

    ОдговориИзбриши
  7. Skinuo sam zaglavljenu aluminijumsku roletnu da je očistim i servisiram koliko je to moguće.Pitanje: da li je normalno da su one između sebe slobodno horizontalno pomjeraju? Ovo pitam pošto kad ih dignem uspravno, klizaju i oće jedna od druge da se svuku...

    ОдговориИзбриши