Странице

уторак, 26. август 2014.

PVC stolarija i ušteda energije

Vreme za nove prozore

Ako vam  je dosadilo da zimi slušate fijuk košave, da kupujete git i diht gumu, vreme je da razmislite o novoj stolariji. Osim što lepše izgleda i lakša je za rukovanje i održavanje, pvc stolarija ima još jednu dobru osobinu – štedi.

Kada se priča o uštedi energije, obično prvo pomislimo na belu tehniku i kućne aparate, skupu i jeftinu struju. Bela tehnika se proizvodi u nekoliko energetskih razreda, štedljive sijalice dugo su na tržištu, veš se pere, a TA peći pune uglavnom noću. I kod kupovine automobila potrošnja je jedan od bitnih parametara.


Ukoliko ste se prepoznali u nekom od ovih načina štednje, ne dozvolite da vam novac odlazi kroz prozor. I to bukvalno.

Proguglajte, informišite se pravovremeno i investirajte pametno u energetski efikasne materijale.

To će biti jedna od vaših najboljih investicija i to bez rizika ulaganja.


Utrošak energije

Kad se ima u vidu da od ukupno utrošene energije u domaćinstvu oko 70% ode na grejanje, jasno je da se tu može ostvariti i najveća ušteda. Tokom grejne sezone, najviše energije potrebne za zagrevanje stana gubi se upravo preko prozora. U toku leta ista je situacija sa energijom utošenom za hlađenje. Toplotna energija teži da pređe iz toplije sredine u hladniju, pa nam zato zimi kroz prozore izlazi, a leti ulazi toplota.

Staklo nije dovoljno da spreči tu razmenu. Međutim, staklo koje se koristi u izradi pvc prozora, i način na koji se izrađuju, daju mnogo bolje rezultate. To je zapravo konstrukcija koja se sastoji od dva ili više stakla. Izmedju njih se nalaze vazdušne komore, koje se mogu puniti i inertnim gasovima.

Zbog toga su ovi prozori neuporedivo bolji izolatori i, prema istraživanjima, smanjuju gubitak energije za oko 30%. Ako se razumete u fiziku, lako ćete na internetu naći formule i proračune na osnovu kojih se došlo do ovog podatka.

Još bolje je da kontaktirate proizvođače alu i pvc stolarije, jer će vam oni najbolje predstaviti svoj proizvod, rešiti nedoumice i pomoći da napravite dobar izbor.

A gde je tu ušteda

Ako vam fizika i nije bila omiljena u školi, razumećete prevedeno na jezik ekonomije: manji gubitak energije znači manji trošak da se do te energije dođe, odnosno manji račun za struju, drva, gas...

Energetska efikasnost je rastuća potreba u savremenom svetu, između ostalog i zbog očuvanja prirodnih resursa.

Zbog toga su u razvijenim zemljama u građevinarstvu propisani standardi koje stolarija mora da ispuni.

I kod nas je sve izraženiji taj trend i rast ekološke svesti u društvu, ali i u građevinskom zakonodavstvu.

Tako u ponudama banaka mozete naći povoljne kredite za uštedu energije, a odobravaju se za kupovinu i ugradnju alu i pvc stolarije.


Pored kvaliteta materijala, važno je da i ugradnja bude kvalitetno i profesionalno urađena. Zato izaberite profesionalce sa iskustvom i dokazanim kvalitetom.


Нема коментара:

Постави коментар