Странице

петак, 24. јун 2016.

Pravilan izbor stolarije I deo

 UVOD

Većina stambenih objekata Srbiji je stara i po nekoliko decenija i imaju vrlo loša izolaciona svojstva. Takva je i građevinska stolarija koja se ugrađuje u tim objektima. Osim što ne izgleda lepo, ti prozori i vrata imaju vrlo slabu energetsku efikasnost i opterećuje budžete svojih vlasnika. Na žalost, mi smo društvo koje nije energetski efikasno, i po tom pokazatelju smo na dnu u Evropi. zbog loših izolacionih svojstava stambenih objekata. Kroz prozore se gubi oko 40% energije, kako se ide u visinu solitera ovaj procent raste.
Nameće se kao imperativ zamena dotrajale  i neefikasne stolarije i ugrađivanje novih generacija vrata i prozora koji imaju bolje osobine, duže traju, štede energiju kako zimi tako i leti, i izgledaju lepo i moderno, što nije nevažno.
Zamena stolarije spada u radove koji ne traju dugo i mogu se izvoditi tokom većeg dela godine, ali ono što je najveći problem je cena, u ovoj opštoj nemaštini zamena stolarije je ljudima poslednja stvar na pameti. Mada kupovina stolarije neosporno jeste krupan finansijski zalogaj, na njenu zamenu treba gledati kao na investiciju, i razumeti to da će uloženi novac početi da se vraća već sa prvim računima za grejanje.

Ispitivanje tržišta

Kako bi se operacija zamene stolarije što bezbolnije i pravilnije izvela, prvi preduslov je da se vlasnik dobro informiše i pripremi. Potrebno je dobro proučiti tržište i pravilno odabrati vrstu stolarije, proizvođača iste, kao i vreme radova. Zamenu stolarije je najbolje da obavljaju majstori i specijalizovane firme, jeste da je tako skuplje, ali svako amatersko postavljanje donosi i amaterske greške koje kasnije ne mogu da se isprave, i mogu da budu vrlo skupe.

Koji materijal izabrati?

Svaki materijal ima svoje kvalitete i mane: 

Aluminijumska stolarija
Dvoslojno staklo
Dvoslojno staklo

Što se tiče materijala, smatra se da je aluminijum možda i najbolje rešenje, ali tu se javlja factor cene. Aluminjumska stolarija je vrlo skupa. Aluminijum najbolje odoleva vremenskim nepogodama i suncu, kao i pratećim deformacijama i mehaničkim oštećenjima poput grebanja, ali je zato veliki provodnik toplote i samim tim slab isolator. Ovo može da se reši ugradnjom termo prekida.


 Drvena stolarija
Najveći deo objekata kod nas ima drvenu stolariju, koja ima svoje verne kupce, neko ko se zaljubi u drvo i njegov prirodni izgled, ne priznaje ništa drugo, ali i ona ima svoje negativne strane, a to je komplikovano i skupo održavanje, isto tako dobra drvena stolarija je isto tako skupa. Naime, drvo je dobar izolator, ali dosta neotporan na meteorološke uticaje, vlagu, vitoperenje, plesni i insekte. 
 PVC stolarija
Prozor sa troslojnim staklom
Prozor sa troslojnim staklom
Prvi modeli PVC-a bili su dvo i trokomorski ramovisa jednim ili duplim staklom. Danas u prodaju su prozori sa po pet ili šest komora, uglavnom sa dvostrukim staklom, mada je sve više u primeni trostruko. Pravilo je da što je više komora i slojeva stakla, izolacija je bolja. PVC ima dobru termoizolaciju, dobra funcionalnost i pristupačnu cenu. Ali nije otporan na uticaj štetnih materija, i ima problema oko odlaganja iskorišćenih proizvoda. Još jedna mana je to što na tržištu postoje mnogo proizvoda sa neujednačenim kvalitetom, a te razlike može da zapazi samo stručnjak. 

 Kako izračunati troškove?

Potrebno je izmerite sve građevinske otvore i izračunati površinu, pa pomnožiti ukupnu kvadraturu sa cenom po kvadratu. Neke kompanije imaju na svojim sajtovima kalkulator koji olakšava ovu računicu. Isto tako neke kompanije uz ovu cenu nude besplatnu montažu, ali o tome se treba unapred dobro dogovoriti kako ne bi kasnije bilo rasprava.

načini otvaranje prozora

Koju vrstu otvaranja prozora?

To zavisi od samog položaja otvora, danas postoje koliko hoćete načina otvaranja ili kombinacija, posebno je to izraženo kod aluminijumske stolarije. Otvaranja mogu da budu:
  • okretna
  • okretno nagibna
  • njihove kombinacije
  • klizna
  • preklopna
  • rotirajuća u više osa i td....









Нема коментара:

Постави коментар