Странице

недеља, 3. мај 2015.

Zastakljivanje terase

Kada pristupiti ovom rešenju


Kakva god bila kretanja na tržištu nekretnina, cena kvadrata stambenog prostora nije zanemarljiva. Pogotovo kada govorimo o Beogradu, gde su cene često nerealno visoke. Zato i ne čudi što se najlakše prodaju manji stanovi. Ali, pre ili kasnje, čoveku zatreba još jedna soba, prostorija, ostava... uvek zafali poneki kvadrat.
Oni koji imaju sreće da su na poslednjem spratu kuće ili zgrade, uglavnom mogu da se snađu i podignu potkrovlje (ako uspeju da iznadju saglasnost stanara, dozvole i potrebna finansijska sredstva). Tako dobiju pristojnu kvadraturu, a čak i nisko potkrovlje može da bude funkcionalno uz pomoć krovnih prozora.
Kada su u pitanju klasični stanovi u stambenim zgradama, rešenje kome se često pribegava, a obično i jedino moguće, je zastakljivanje terase.
Čak i oni kojima ne treba dodatna prostorija, skloni su da se upuste u ovu investiciju ako imaju problem sa vetrom, prašinom, bukom sa ulice...





Bez obzira na to koji problem želite da rešite ovim korakom, to možete uraditi na nekoliko načina. Terasu možete zastakliti:
  • pvc prozorima
  • alu prozorima
  • jednoslojnim kaljenim staklom
  • kliznim sistemima

Terasa koja zadržava osnovnu namenu


Pre nego što se upustite u bilo kakve radove, proverite sa nadležnim službama da li vam je potrebna neka vrsta dozvole, pisane saglasnosti, ili je dovoljna samo prijava radova.
Nakon toga, treba da definišete cilj koji želite da postignete zastakljivanjem. U zavisnosti od toga, odabraćete i način na koji će to biti izvedeno.


  
Za terasu koja treba da zadrži svoju osnovnu namenu, ali da se malo zaštiti od uticaja spoljašnjih faktora, kao najbolje rešenje predlaže se postavljanje staklenih panela bez ramova. Jedna od njihovih prednosti je što ne narušavaju arhitekturu zgrade. Korišćenjem klizno-okretnog sistema otvaranja, mogu se potpuno otvoriti u toplim mesecima, i potpuno zatvoriti tokom zime. Na taj način terasu ćete moći da koristite i u zimskim mesecima, da uživate u pogledu i u vremenu koje provodite na njoj. Ovaj sistem zgodan je i zato što omogućava lak pristup panelima sa obe strane, što je važno zbog čišćenja i održavanja.
Zastakljivanje se izvodi tako što se postavljaju dva seta klizača: gornji, koji se pričvršćuju za plafon, i donji koji se postavljaju na pod. Gornji klizači su oni koji nose težinu staklenih panela, dok donji imaju ulogu usmeravanja prilikom otvaranja i zatvaranja.



Pored terasa u stanovima, na ovaj način mogu se zastakliti i veće površine: tremovi, verande, bašte kafića ili restorana... Ne gubi se na prostoru i osvetljenju, a dobija se bolja zaštita od buke i prašine, a donekle i termoizolacija.

Terasa koja menja namenu


Ipak, ako će zastakljena terasa imati drugu namenu -  da služi kao dodatna soba u stanu (kuhinja, trpezarija, pa čak i spavaća), onda se mora razmatrati ugradnja kvalitetne alu ili pvc stolarije.Stručnjaci kažu da je za takvu namenu dobitna kombinacija aluminijum- drvo. U ovoj varijanti, postavljaju se klasični alu ili pvc profili, čime je i arhitektonski izgled zgrade narušen. Zato se treba najpre posavetovati sa arhitektom koji će vam uraditi projekat, a zatim naći pouzdanu firmu i odabrati kvalitetnu stolariju.
Profili koji se koriste mogu da budu:
  • sa termo prekidom (bolja toplotna izolacija)
  • bez termo prekida (loša izolacija, ne preporučuje se ako će se zastakljena terasa koristiti kao stambeni prostor)
  • aluminijum- drvo, za koji važi da je najbolja kombinacija



Sistem otvaranja koji ćete izabrati zavisi od buduće namene terase, a više informacija o različitim sistemima otvaranja prozora možete naći u ovom tekstu.

Ako ste na poslednjem spratu, samo zastakljivanje terase nije dovoljno ako nad njom nemate krov. Za natkrivanje terasa takođe postoje mnogobrojne varijante. Jedna od njih je postavljanje staklenog krova. U zavsnosti od namene i površine koja bi bila pod staklom, i tu opciju treba uzeti u razmatranje.

Birajte kvalitetno


Bez obzira na razlog zbog koga se radi zastakljivanje, najvažnije je da se uradi kvalitetno. Loše zastakljena terasa može da prouzrokuje mnoge probleme, da dovede do pojave vlage, kondenzacije i buđi, što se kasnije teško rešava. I ne samo vama, može da napravi probleme i komšijama u stanu ispod ili pored vas, a samim tim ste i vi opet u problemu.



Kvaliteto urađeno zastaklivanje, s druge strane, povećava vrednost čitave nekretnine. Ako se nekada odlučite na prodaju stana, lakše ćete naći kupca i nećete morati da brinete o ceni - bićete konkurentni na tržištu nekretnina.


4 коментара:

  1. Nema nista lepse od sedenja na terasi, psoebno kada je lepo vreme, i popiti kafu, caj ili sta vec. Znam ljude koji leti i spavaju na terasi. Ko nema dvoriste terasa je spas. Zastaklivanje terase je rasirena pojava, da se razumemo ja sam protiv toga, ali razumem ljude kojima je svaki metar kvadratni potreban. Posebno ako stan ima 2 terase jedna odmah se zatvara. Ali ako se upotrebe klizni sistemi onda smo jednim udarcem ubili 2 muve: imamo i sobu i terasu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja vise volim zastaklivanje terase kliznim sistemom, lakse je za koriscenje i odrzavanje
    a pruza nam mogucnost veceg otvaranja i cirkulacije vazduha.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман5. мај 2015. 02:49

    Ukoliko nije porebno dodatno prosirivati prostor unutar kuce ili stana, terasa je pravo mesto za provodjenje lepog vremena, za sadjenje cveca na njoj i uzivanje. Ukoliko je potrebno prosiriti prostor od sobe, kuhinje ili sl. treba je zastakliti kvalitetnom stolarijom i promeniti joj namenu kako bi imala drugu funkciju i od nje imali druge koristi.

    ОдговориИзбриши
  4. Meni je zastakljena terasa supr opcija za dodatni prostor u kojem radim, tu mi je samo radni sto sa dokumentacijom. Ali je toplota bila problem *jer sam na juznoj strani, dok nisam stavio foflije preko prozora tj. stakala.

    ОдговориИзбриши