Странице

среда, 29. април 2015.

Krovni PVC i ALU prozori


Poslednjih decenija sve je veća tendencija nadziđivanja stambenih objekata sa ravnim krovom u svrhu  maksimalno iskorišćavanja stambenog prostora. Time se često dobijaju i nove prostorije koje ne moraju biti samo tavani za odlaganje stvari već i sobe: radne, spavaće, dečije. To se postiže uređivanjem potkrovlja, a pored standardnih građevinskih radova potrebno je i osvetliti nove prostorije u potkrovlju. Za to je potrbno ugrađivanje krovnih prozora koji se nameću kao neizbežan element uređenja potkrovlja.

Krovni prozori, s obzirom da su na položaju koji je vrlo izložen svim vremenkim prilikama i koji je okrenut ka nebu, prebali bi pripadati grupi prozora nove generacije koji su napravljeni od PVCili aluminijumske storlarije. Izdržljivot i postojanost ove vrste prozora odoleće svim vremenskim uslovima i neće trpeti oštećenja i deformacije zbog jakih kiša, grada i sl.


Malo tehničkih detalja

Ugradnja je kao i kod standardno pozicioniranih prozora brza i laka bez obzira na vrstu krovne konstrukcije i vrstu krovnog pokrivača.

Kao što je pomenuto, krovni prozori bitrebali biti napravljeni od PVC i ALU stolarije,  a najbolje je da spoljni delovi prozora buduod aluminijuma, koji može biti sa završnim slojem u tamno braon boji, svetlo braon boji ili beloj boji.

Zastakljivanje u osnovi podrazumeva ugradnju visoko kvalitetnog termoizolacionog stakla.

Krovni prozori imaju dodirno zaptivanje sa postojanim i vrlo izdržljivim zaptivnim trakama, koje omogućavaju odlično vazdušno zaptivanje u ekstremnim vremenskim uslovima, a to je jedna od važnih karakteristika krovnih prozora.


Funkcionalnost prozora obezbedjuje kvalitet ugrađenih okova, a posebno treba naglasiti sledeće:

  • Šarka okov je centralni okov koji je izrađen od čeličnih segmenata spojenih zakovicama što mu daje maksimalnu funkcionalnost. Konstruktivno je izveden da omogući rotiranje krila prozora za 180°, a od 0 do 120° krilo prozora stoji u svakom položaju.
  • Glavna i pomoćna ručica su najčešće izrađene od Alu-legure fine obrade i bez oštrih ivica. Prihvatač kao i svi noseći elementi izrađeni su od tehničke plastike.
  • Ventilacioni otvor je izrađen od aluminijumske legure. Ugrađen je na štoku prozora, što omogućava veću vidnu površinu stakla, u slučaju njegove ugradnje na krilu. Mrežica sa unutrašnje strane ventilacionog otvora sprečava ulazak insekata.
  • Odvod kondenza je vrlo bitan, jer pojava kondenza na staklu krovnog prozora je moguća najčešće u zimskom periodu. Ugradnjom posebnog gumenog zaptivača ispod stakla na donjem delu krila kao i odgovarajućim opšivom donjeg dela krila prozora, kondenz se sa unutrašnje strane stakla sprovodi na spoljnu stranu opšiva prozora, a time se smanjuje mogućnost slivanja kondenza na drvene elemente prozora.


Zaštitite se od insekata

Ukoliko imate krovne prozore, a nemate zaštitne mrežice za insekata to nabavite što pre. U letnjem periodu bićete izloženi većoj količini komaraca i drugih insekata, pa kada ste se već odlučili da ugradite krovne prozore, nije loše imati i mrežice protiv insekata na njima kako bi zaštita bila još bolja.


Zaključak

Krovni prozori, pored svoje osnovne namene daju enterijeru i vizuelno veći i prostraniji izgled, što nije zanemarljiva stvar, jer kosina krovova može, kada je bez prozora odavati utisak skučenosti i sabijenosti u samom prostoru potkrovlja gde boravite. Jutarnje sunce i vedro nebo omogućavaće ulazak dnevne svetlosti u vaše potkrovlje, a prostorija sa tolikom količinom svetlosti je sigurno prijatnije mesto za boravak.


1 коментар:

  1. Krovni prozori su odlicno resenje za stanove u potkrovlju, da budu dobro osvetljeni i vizuelno veci. Treba samo naci dobru i pouzdanu firmu i odabrati kvalitetnu stolariju. I obavezno ugraditi roletne/venecijanere i komarnike, ne uticu mnogo na cenu celog projekta, a mnogo znace kada je u pitanju vas komfor.

    ОдговориИзбриши